Caftan: traditioneel & Arabisch voor feestelijke gelegenheden

Caftan

Traditionele Arabische caftan voor feestelijke gelegenheden

Bij de meeste Marokkaanse jurken is de stijl van de jurk bepalend voor welke gelegenheid het geschikt is. Bij de caftan is dat niet het geval. Het bijzondere van dit Marokkaanse mode item is dat het materiaal verschillend is voor verschillende gelegenheden. Zo is er de caftan die gemaakt is van wol. De wollen variant is bij uitstek geschikt voor feestjes in familiare sfeer. Ook wordt deze gedragen door vrouwen van alle leeftijden. De caftan van zijde wordt vaak gedragen op wat chiquere gelegenheden zoals henna-feesten of bruiloften. De bruid draagt er op haar henna-feest een van katoen, en laat haar handen en voeten met dieprode henna beschilderen door een ervaren ”hennaya”.

caftanDe caftan is een prachtige en stijlvolle jurk en heeft zich door de jaren heen bewezen als een veelzijdig en fraai kledingstuk. Het wordt door alle vrouwen uit alle lagen van de bevolking gedragen. Vanwege de verschillen in prijsklasse is het voor iedereen betaalbaar. Uiteraard zijn er ook variante die gedragen worden door de elite. Prinses Lalla Salma, de vrouw van de Marokkaanse Koning Mohammed XI, wordt op internationale feesten erkent als een van de meest luxueus geklede vrouwen. Haar outfit bestaat vaak uit een prachtige traditionele variant van zijde, verfraaid met bijzondere edelstenen bij de hals en de mouwen. Ook draagt ze daar een riem bij die de taille op een klassieke manier accentueert. De verwanten van de Marokkaanse Koning Mohammed XI, zoals Lalla Fatima, is ook gespot in een klassieke Marokkaanse caftan. Onder de Europese elite-modebladen wordt zij erkend als internationaal mode-icoon. Haar outfits bestaan vaak uit lichtkleurige caftans met een riem verfraaid met authentieke Swarovski-edelstenen.

Ondanks dat deze jurk een traditioneel kledingstuk is met een rijke geschiedenis, wordt het juist de laatste jaren erkent als tijdloos item. Veel Marokkaanse fashion designers hebben de handgemaakte caftan internationaal bekend gemaakt. Eens per jaar wordt er een haute-couture show gehouden in de Marokkaanse stad Marrakech, speciaal gewijd aan het tonen van de nieuwste mode.